Staatssecretaris wil meer respect

DEN HAAG – Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie vindt dat bewindslieden met meer respect moeten worden bejegend. De CDA-bewindsman, een vertrouweling van de premier, wil dat ze weer met ‘excellentie’ worden aangesproken.

“Het geeft wat meer cachet als je met excellentie wordt aangesproken”, aldus Van der Knaap zaterdag in een interview in de Volkskrant. “Er mag ook best enige afstand zijn.”

De staatssecretaris zelf wordt binnen de hiërarchisch ingestelde krijgsmacht wel nog voortdurend ‘excellentie’ genoemd. Hij vindt dat “fantastisch”. Maar buiten de muren van Defensie is er minder respect. Premier Balkenende hoort het woord alleen als hij met Van der Knaap in een militaire omgeving is.

Volgens Van der Knaap is er te weinig respect voor ministers en staatssecretarissen “die vaak in heel moeilijke situaties moeten opereren.”

De aanspreektitel excellentie voor bewindslieden was tot in de jaren zestig algemeen gangbaar, maar wordt tegenwoordig nog maar zelden gebruikt. Volgens Van der Knaap geeft het woord aan “dat je een bijzondere positie hebt”.

Voornaam

De staatssecretaris ergert zich ook aan de de cultuur van het elkaar aanspreken met de voornaam. Dat haalt volgens hem “de status van bewindslieden helemaal onderuit.” Hij zag een keer toenmalig vice-premier Jorritsma uit een vergadering komen. “Ze zocht haar chauffeur, die over het Plein schreeuwde: Annemarie! Ik ben hier! Dat is voor mij de wereld op zijn kop.”

Fractieleider Dittrich van D66 heeft geen goed woord over voor de uitlatingen van Van der Knaap. “Bewindslieden moeten respect afdwingen door hun beleid, door de problemen in de samenleving op te lossen, en niet door van bovenaf op te leggen dat ze met excellentie aangesproken willen worden. Dit is betutteling. Ik vind dat Van der Knaap zich hiermee belachelijk maakt.”

Hooghartig

PvdA-kamerlid Noorman-Den Uyl noemde de uitlatingen van Van der Knaap zaterdag voor de NCRV-radio hooghartig. Onder het bewind van haar vader, die premier was in de jaren ’70, werd het gebruik van de term excellentie formeel afgeschaft.